10 sfaturi Montessori pentru parinti in cresterea copiilor

1. Respecta-ti copilul in toate aspectele vietii sale

Pune-te in locul lui, de ce a facut asta? De ce plange? Poate s-a trezit indispus, asa cum ni se intampla si noua, adultilor. Imbratiseaza-l mai mult.

Daca ai fi tinut intr-o camera sau intr-un spatiu limitat si tu te-ai supara pentru ca nu ai avea libertate de miscare. Respecta faptul ca nu vrea sa manance uneori, si noi avem zile cand nu avem pofta de mancare.

Respecta faptul ca si el are nevoi la fel ca noi. Respectandu-i nevoile il inveti sa respecte la randul lui, oferindu-i un bun exemplu. Fii binevoitor si amabil cu copiii tai, precum si cu altii. Asa invata cel mai bine, daca invata de la altii. Acest respect se poate transmite altor copii, adulti sau fiinte. Daca le aratam copiilor cum trebuie sa le pese de lucrurile din jur, ei invata sa le pese si isi insusesc acest tip de comportament inca de la o varsta frageda.

2. Libertatea miscarii

Da-i spatiu si sansa de a se misca liber. Nu il "incatusa" intr-un spatiu limitat fara a putea sa exploreze mediul sau sa incerce noi posibilitati de miscare. Pe masura ce copilul creste da-i ocazia sa se catere in locuri sigure. Pe masura ce copilul invata sa se miste, cresc posibilitatile de a invata prin explorarea libera a mediului.

3. Libertatea alegerii

Da-i intotdeauna de ales. Asa este cel mai bine cand copilul este mic si are loc o lupta de putere. Da-i doar doua optiuni in cazul lucrurilor ce il implica. Poate servi cina acum sau mai tarziu alaturi de ceilalti, poate purta pantalonii albastri sau rosii cu bluza verde.

4. Invata-l sa fie independent

Da-i ocazia sa faca singur anumite lucruri. Copiii nu trebuie tratati ca fiind mici adulti ce pot face totul singuri, dar cu toate astea nu sunt fiinte umane neajutorate. Simplifica-i sarcinile astfel incat sa poata face intr-adevar anumite lucruri singur. De exemplu, da-i pantaloni elastici pentru a-l incuraja sa se imbrace singur decat sa fie nevoit sa te roage pe tine sa ii tragi fermoarul la blugi. Inca de mic permite-i sa se hraneasca singur, chiar daca face mizerie, ii dai astfel ocazia sa exerseze.

5. Comunicarea

Vorbeste-i intotdeauna corect, cu o voce articulata clar. Denumeste-i obiectele din jur pentru a-i imbogati vocabularul. Vorbindu-i, ii antrenezi comunicarea cu alti adulti precum si capacitatea de a asculta. Fii respectuos cand ii vorbesti. Nu ii comunica doar ce sa faca sau ce sa nu faca, ci poarta mereu conversatii despre cum si-a petrecut ziua.

6. Invata-l prin modelare, nu prin corectare

Nu il critica pe copil pentru a-l invata ca a facut ceva bine sau ca a gresit. Daca a facut o greseala, arata-i cum se procedeaza corect. Nu exagera gravitatea situatiei, fa-l sa realizeze greseala intr-un mod subtil. In limbaj, daca pronunta incorect, repeta ce a spus si apoi pronunta corect. Nu trebuie sa spui ca a gresit, arata-i doar cum ar trebui sa faca.

7. Ofera-i materiale / jucarii simple, din natura

Nu este nevoie de jucarii pretentioase sau sclipitoare ce nu stimuleaza copilul in niciun fel, ci doar il distreaza pentru o perioada scurta de timp. Jucariile trebuie sa-i incurajeze pe copii sa isi foloseasca mainile, sa arunce o minge intr-o cutie sau sa aseze inele intr-o gramada pentru a indeplini o sarcina. Ii poate antrena pe perioade mari de timp intrucat repeta activitatea la nesfarsit. Nu ii lua jucarii ce presupun doar apasarea unui singur buton, si atat. Ofera-i materiale ce il fac pe copil sa se concentreze pentru mai mult de 2 secunde! Televizorul poate ca ii mentine atentia pentru mai mult timp dar nu presupune interactiune / manipulare. Montessori sustinea ca lucrul cu mainile este foarte important in dezvoltarea copilului. Ofera-i jucarii ce presupun manipularea obiectelor.

8. Da dovada de bun simt

Nu e vorba de o mare filozofie in cresterea unui copil; unele lucruri trebuie doar sa implice bun simt, chiar daca unora le lipseste. Ai incredere ca faci ceea ce trebuie, daca simti ca este bine. Majoritatea principiilor Montessori implica doar bun simt si gandire rationala.

9. Rabdarea

Ce il inveti acum pe copil te va ajuta pe termen lung. Nu ceda doar pentru cateva momente de liniste, pentru ca in schimb sa te lovesti de aceeasi problema in fiecare zi. Chiar daca poate dura mai mult sa inveti un copil ceva, atunci cand reuseste, nu mai constituie o problema. La somn, nu-l face pe copil sa devina dependent de tine pentru a-l legana sau mangaia, nu folosi plusuri, e posibil sa dureze pana se va obisnui sa doarma singur dar pe termen lung nu va trebui sa petreci mult timp pentru a-l culca.

10. In cele din urma, iubire si sprijin

Daca faci asta, nu poti da gres cu niciun stil de crestere a copilului pe care il practici! Va fi suficient de bun, tine minte ca nimic nu poate fi perfect iar greselile si esecurile fac parte din procesul de crestere.

sursa articol

Gradinita Creative Minds